Program rada sa decom u vrtićkim grupama

Projektni pristup u učenju

Polazeći od novih osnova programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja PU "Panda" od septembra 2021. godine prelazi na projektni pristup učenju.

a

” Godine uzleta” su ujedno i nove osnove programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja. One promovišu programe koji nastaju kroz zajedničko učestvovanje u prostoru koji je inspirativan za decu gde oni mogu slobodno da istražuju, da se igraju, promišljaju, sarađuju sa drugima, isprobavaju i upoznaju svet oko sebe.Učenje kroz projekte utemeljeno je na interesovanjima dece.

Projektni pristup je metod rada u kojim se učenje ostvaruje istraživanjem I radom na temi koju su izabrali I koju vode deca zajedno sa vaspitačem. Integrisanim pristupom vaspitač omogućava deci da uče kroz jedinstvo onoga što doživljavaju, promišljaju I rade.U projektima nema oštre granice između igre I planiranih situacija učenja već proističu jedna iz druge.Ideja za prjekat može da proistekne iz svakodnevnih iskustava koje dele deca I vaspitači, iz igre dece kao I različitih događaja u dečijem vrtiću I lokalnom okruženju.

Deca koriste različite izvore da saznaju odgovore na pitanja. Integrativnim planiranjem temi koju deca izaberu svojim interesovanjem prilazimo iz različitih uglova-multidisciplinarno ne praveći odvajanja na oblasti (razvoj govora, elementarni matematički pojmovi, upoznavanje okoline, itd.) već holistički-sveobuhvatno. Akcenat je na stvaranju a ne na rezultatu. U projektu dete spontano aktivira sve svoje intelektualne kapacitete.

Integrativni i projektni pristup u učenju obezbeđuju trajna znanja kod dece. Na ovaj način deca stiču primenjiva, iskustvena i praktična znanja koja će im biti potrebna za dalje školovanje. Stručni tim naše ustanove koji čine pedagog, logoped, timovi vaspitača i medicinskih sestara-vaspitača kroz projektni pristup u učenju kontinuirano prate i evaluiraju razvoj i napredak svakog deteta kroz realizovanje projekta. U okviru projektnog pristupa u učenju biće uključena porodica kao i lokalna sredina što će jos više motivisati i stimulisati decu na rad.

Created with Fabric.js 3.6.3