Adaptacija

Vodič kroz adaptaciju dece i roditelja na vrtić i jasle

Polazak deteta u vrtić je veoma važan period kako za dete tako i za njegove roditelje. Adaptacija predstavlja period prilagođavanja deteta na novu sredinu (vrtić), nove ljude tj. vaspitače i decu koja borave u grupi. Period adaptacije je vreme koje je potrebno detetu da se prilagodi na novonastalu situaciju ali i da prevaziđe strah od odvajanja od roditelja...

a

Želja nam je da Vama i Vašem detetu obezbedimo što bezbolnije prilagođavanje na kolektiv:

- Važno je da znate da je očekivano i normalno da dete negoduje, plače i otvoreno pokazuje da ne želi da bude u nepoznatom prostoru i sa novim osobama jer to kod njih u ovom periodu izaziva nelagodu. To sa druge strane znači da je Vaše dete svesno, razumno ali i emotivno vezano za svoju porodicu što je svakako pozitivno.

- Uspešnost i brzina adaptacije zavisi i od stava roditelja. Vi možete pomoći tako sto nećete pokazivati strah, nesigurnost i zabrinutost pred detetom. Deca veoma lako prepoznaju i osete uznemirenost svojih roditelja pa se i oni sami osete nesigurnije. Zato je naš savet da budete nasmejani, pozitivni i da detetu prenesete pozitivne emocije pred odlazak u vrtić.

- Budite blagi, smireni i ne odugovlačite trenutak odvajanja

- Trudite se da imate isti ritam tokom dana kako bi dete moglo predvideti šta će se dogoditi

- Ponudite detetu omiljenu igračku za koju je posebno vezano kako bi mu eventualno pružilo utehu I osećaj sigurnosti

- Igrajte se skivalica u poznatom okruženju - potrudite se da vas dete lako pronađe jer će ono na taj način naučiti da ćete se uvek vratiti

Adaptacija u nasem vrtiću se odvija postepeno i podrazumeva individualni pristup. Vaspitač svakodnevno prati i procenjuje ponašanje deteta i u dogovoru sa roditeljima postepeno produžava vreme boravka u vrtiću.

Prema našem iskustvu najčesće je potrebno oko dve nedelje da se dete privikne na novonastalu situaciju i nakon tog perioda počinje da se opušta i uživa u ponuđenim aktivnostima i zajedničkoj igri sa vršnjacima. Po završetku adaptacionog perioda vrtić postaje stimulativna sredina za Vaše dete i mesto gde se podstiču i ubrzavaju svi aspekti njegovog razvoja.

Hvala na poverenju!

Created with Fabric.js 3.6.3